Universitat Rovira i Virgili

Fem Recerca: "Ciencia sin bata blanca". Tallers per a estudiants de secundària, batxillerat i CFGS, 2023-2024. 2ª edició

Els dies 29 de novembre i 13 de desembre de 2023 al Campus Catalunya de la Universitat Rovira i Virgili, el Departament de Filologies Romàniques va tornar a organitzar la sèrie de tallers en l'àmbit de les Arts i Humanitats, relacionats amb el Grau de Llengua i Literatura Hispàniques, destinats a estudiants de secundària, batxillerat i CFGS.

L'objectiu d'aquests tallers és mostrar als assistents com els investigadors i investigadores en l'àmbit de les humanitats fan ciència sense bata blanca.

Després d'unes breus paraules de benvinguda al campus i una conferència "¿Qué investigamos los filólogos y lingüistas?", una introducció als principals àmbits d'investigació en els estudis lingüístic-literaris, pronunciada per la directora del Departament de Filologies Romàniques, la Dra. María Dolores Jiménez López, creadora dels tallers, els assistents van participar en tallers interactius en els que es van convertir en detectius del llenguatge, van analitzar com parla el cervell, van ensenyar parlar a les màquines, van desxifrar escriptures antigues, es van endinsar en els estudis literaris reescrivint als clàssics des del rap o van descobrir com entren les paraules al diccionari.

En definitiva, durant aquests tallers, els assistents es van transformar en científics sense bata blanca.

Els tallers dels quals els participants van poder gaudir van ser els següents:

  • Taller 1: Paleografia i edició, a càrrec del Prof. Antonio García Español i la Prof.ª Elena de la Cruz Vergari.
  • Taller 2: Lingüística, a càrrec de la Prof.ª María Dolores Jiménez i el Prof. Adrià Torrens.
  • Taller 3: Literatura, a càrrec de la Prof.ª María José Rodríguez i el Prof. Antoni Brosa.
  • Taller 4: Lexicografia i Espanyol com a Llengua Estrangera, a càrrec de la Prof.ª Sandra Iglesia i la Prof.ª Isabel Gibert.

A la jornada del dia 29 de novembre van participar 28 estudiants de l'Institut de Torredembarra acompanyats per alguns dels seus professors; a la del 13 de desembre n’hi van participar 34. El 20 de desembre van participar 20 estudiants de l’Institut La Salle de Reus, acomponyats per la professora Sara Paco.

Share

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Up