Universitat Rovira i Virgili

Conferència: "Literatura y mujer en América Latina: una aproximación cartográfica", per la Dra. Dulce María Bautista Luzardo

La Dra. Dulce María Bautista Luzardo, Investigadora del SILAT, Pontificia Universidad Javeriana de Colòmbia, professora visitant, convidada pel Departament de Filologies Romàniques de la URV va oferir el dimarts, 16 de maig de 2023 a les 15.30h, en la Sala de Juntes del Campus Catalunya, la conferència titulada "Literatura y mujer en América Latina: una aproximación cartográfica". La Dra. Dulce María Bautista Luzardo és Premi Nacional de Literatura 1998. Modalitat Conte. De la seva esplèndida conferència retenim:

Amèrica Llatina és múltiple i diversa. Un conjunt de països units per adaptacions dissímils d'una sola llengua, travessant les problemàtiques humanes del seu descobriment, emancipació, creixement i desig de desenvolupament i projecció.

La dona en la literatura ha hagut d'obrir-se camí a instàncies de les figures tradicionals masculines, les pressions polítiques i les exigències dels mons que la precedeixen i també dels que la continuen.

Les lletres han estat instruments de batalles ineludibles, batalles on les armes són les paraules i on els sentiments i les emocions afloren per renyir, rebel·lar-se, pressionar políticament, escodrinyar la història, reescriure-la, morir i renéixer.

A partir de la idea de cartografia, ens anirem endinsant en petits ports, altiplans, selves, misteriosos boscos encantats, tradicions, mapes íntims i rutes inexplorades que la dona en la literatura llatinoamericana ha aconseguit transcendir representant-la amb símbols i signes de la seva cultura.

Amb brevetat i contundència donarem la paraula a la dona d'Amèrica Llatina, per a obrir vessants d'estudis i nous recorreguts cartogràfics.

Aquesta conferència inaugura una sèrie més ample d'activitats que la professora Dulce Bautista té previstes portar a terme durant la seva estada al nostre Departament.

Share

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Up