Universitat Rovira i Virgili

Seminari "Diccionaris, gramàtica i ensenyament de llengües", per Janet DeCesaris

Els dies 7, 8 i 9 de novembre de 2023, la Dra. Janet Ann DeCesaris va impartir un seminari sobre "Diccionaris, gramàtica i ensenyament de llengües" al Campus Catalunya de la URV, organitzat pel Departament de Filologies Romàniques.

Aquest seminari va tenir com a objectiu presentar diferents perspectives que revelen l'interès didàctic dels diccionaris, tant pel que fa als diccionaris destinats a l'ensenyament i el perfeccionament de la llengua materna en diferents moments d'escolarització, com pel que fa a les propietats pedagògiques que tenen els diccionaris bilingües i les possibles aplicacions per a l'aprenentatge de segones llengües.

Les sessions organitzades van seguir aquest programa:

  •      Dia 1: Els diccionaris monolingües i l’ensenyament de la llengua.
  •      Dia 2: Els diccionaris bilingües i l’ensenyament de segones llengües.
  •      Dia 3: Diccionari i gramàtica.

La doctora DeCesaris compta amb una llarga trajectòria com a professora de la UPF i va ser fundadora de l'Institut de Lingüística Aplicada, un centre de recerca dedicat al lèxic, variació i aplicacions tecnològiques, als anys 90 del segle XX. Janet DeCesaris és llicenciada en Filologia Hispànica i Lingüística per la Universitat de Georgetown i la Universitat d'Indiana (Doctorat, 1988) i, encara que al principi de la seva carrera, va treballar principalment en fonologia i morfologia espanyola i catalana i com a traductora professional a Barcelona, després incorporar-se a la Universitat Pompeu Fabra, s'interessà pels diccionaris monolingües i bilingües, i per la relació entre la representació del diccionari i l'estructura lèxica.

És autora de nombrosos articles sobre lexicografia, lèxic i morfologia i el seu llibre, Investigació de gramàtica (coautora Patricia V. Lunn, publicat per Heinle&Heinle (Boston), 1992, 2ª ed., 2007) és àmpliament utilitzat en universitats americanes en la formació de futurs professors espanyols.

És membre actiu tant de la Dictionary Society of North America (DSNA) com de l'European Association for Lexicography (EURALEX). Va organitzar el congrés EURALEX del 2008 a Barcelona, i va ser presidenta d'aquesta associació.

Share

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Up