Universitat Rovira i Virgili

Trobada i xerrada de poetes xilens: "Memoria y educación poética"

El dilluns, dia 6 de novembre de 2023, a les 17h, a la Sala de Juntes del Campus Catalunya de la URV i sota el lema "Dejadme la esperanza", vers de Miguel Hernández, el Departament de Filologies Romàniques va acollir la trobada i xerrada de poetes: Memoria y educación poética, organitzada per l'Agregaduria Cultural de l'Ambaixada de Xile a Espanya i l'Associació Allende de Tarragona. De part del nostre departament, han participat la nostra directora, la Dra Mª Dolores Jiménez López, y la Dra. Mª José Rodríguez Campillo, que va pronunciar unes paraules de benvinguda. Responsables de l'acte, la Dra. Mª José Rodríguez Campillo y la Dra. Mª Isabel Calle Romero.

Han participat com a convidats:

Elikura Chihuailaf, poeta, escriptor i orador xilè d'origen maputxe, un dels poetes més importants a Xile avui dia. El caràcter fundacional de la seva obra ha obert les portes a l'eclosió de la poesia maputxe en clau moderna, escrita i bilingüe. Dedicat a la labor literària i cultural des de 1977, la seva activitat ha estat reconeguda a Xile i a l'estranger per establir nexes interculturals entre els pobles, les llengües i les cultures indígenes i no indígenes de tot el món.

Alejandra del Rio, poeta, escriptora, editora, traductora i narradora, una de les poetes més representatives de les lletres xilenes. Creadora de la metodologia de l'ensenyament del llenguatge "Educació poètica", que ha impactat la vida dels infants, especialista en diari de vida i escriptura terapèutica.

Mauricio Redolés, icònic cantautor i poeta xilè. Conegut per la seva poesia irreverent i el seu enfoc vanguardista en la música, ha desafiat les normes convencionals, barrejant géneres com el rock, la troba i el spoken word. Les lletres de les seves cançons aborden temes socials, polítics i personals amb una aguda crítica i un toc d'humor àcid. Figura destacada en el panorama de la contracultura xilena i una veu única en la música de parla hispana.

Adriana Hoyos, poeta, cineasta i gestora cultural nascuda a Bogotà, que provè d'una estirp de músics destacats. Va ser educada en l'art del violí pel seu pare. S'instal·la a Barcelona de petita. Ha participat en trobades internacionals de poesia a Dinamarca, Egipte, Itàlia, Macedònia, Marroc, Portugal, Sèrbia, Suècia i Turquia. Els seus poemes s'han traduit a nou idiomes i publicat en revistes i antologies d'Amèrica, Europa i Àfrica.

Delight Lab., un estudi de disseny audiovisual i experimentació al voltant de la llum, el vídeo i l'espai. Creat pels artistes lumínics, germans i socis Octavio Gana i Andrea Gana.

Amb la col·laboració del poeta tarragoní Juan Carlos Elijas.

Share

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Up