Universitat Rovira i Virgili

Nit Europea de la Ciència 2023. Ciència sense bata blanca: parlant amb les màquines… chatbots i assistents de veu

L'esdeveniment públic de divulgació científica ja conegut com La Nit Europea de la Recerca, té lloc cada any simultàniament a 300 ciutats de 30 països del continent. La URV organitza aquesta iniciativa a la demarcació de Tarragona des de 2018 i ha anat creixent i consolidant-se en aquests sis anys.

L'objectiu de la Nit Europea de la Recerca és apropar la investigació a públics de totes les edats i donar a conèixer la recerca i la innovació. És una oportunitat per la ciutadania de conèixer els avenços científics que es desenvolupen al territori de la mà de la pròpia comunitat investigadora.

Per primera vegada, enguany, el Campus Terres de l'Ebre de la URV ha organitzat la Nit Europea de la Recerca a Tortosa, el divendres 22 de setembre a la plaça Espanya de la ciutat, i va constar de 8 tallers de divulgació científica.

Un d'aquests tallers va ser proposat pel Departament de Filologies Romàniques, amb el títol “Ciència sense bata blanca: parlant amb les màquines... chatbots i assistents de veu”, i es presentava d’aquesta manera:

ChatGPT, Bard, Siri, Cortana, Alexa, chatbots, assistents de veu... són noms que conviuen amb nosaltres. Constantment -i sovint sense ser-ne conscients- utilitzem tecnologies lingüístiques. Darrere de totes aquestes eines es troben experts en tecnologies del llenguatge, i la lingüística és una de les disciplines que fa possible totes aquestes aplicacions. En aquest taller veureu una mostra de com es fa ciència sense bata blanca. Us convertireu en lingüistes i us apropareu als avenços i les limitacions de les tecnologies del llenguatge. Posarem a prova aquestes eines per comprendre per què les màquines probablement mai no parlaran com nosaltres.

Per portar-ho a bon terme, un grup d'investigadors del Departament de Filologies Romàniques, de la URV, capitanejats per la directora del departament, la Dra María Dolores Jiménez López es va desplaçar a Tortosa on van fer gaudir, alhora que van satisfer la curiositat, d'un nombrós públic de totes les edats, atret per les darreres novetats tecnològiques en el context del llenguatge. Del grup d'investigadors que van anar a Tortosa van formar part: la Dra María José Rodríguez Campillo, el Dr. Adrià Torrens Urrutia, Susana María Campillo Muñoz i Santiago Montes.

Related elements

Share

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Up