Universitat Rovira i Virgili

I Congreso Internacional “Carlos Barral y… Gabriel García Márquez”, Tarragona, 1-2 juny 2023

Els dies 1 i 2 de juny de 2023 es va celebrar el I Congreso Internacional "Carlos Barral y... Gabriel García Márquez" organitzat conjuntament pel Departament de Filologies Romàniques de la Universitat Rovira i Virgili de Tarragona i el Museo Casa Carlos Barral en el poble mariner de Calafell.

La trobada va ser concebuda amb l'objectiu de commemorar els 50 anys de la presència dels escriptors que pertanyen al boom literari hispanoamericà a la província de Tarragona, concretament a Calafell, acollits per l'editor i poeta Carlos Barral. Aquest primer congrés inicia una sèrie dedicada a tots aquells què, en algun moment, van residir o van visitar la casa de l'editor Carlos Barral a Calafell: Gabriel García Márquez, Mario Vargas Llosa, José Donoso, Carlos Fuentes, Julio Cortázar, Cristina Peri Rossi, Jorge Edwards, sense oblidar el mateix Carlos Barral, el centenari del seu naixement es celebrarà l'any 2028.

Com a temes centrals del congrés, destaquen: Carlos Barral: editor, poeta i màxim responsable de la confluència d'escriptors hispanoamericans a casa seva de Calafell; Gabriel García Márquez: escriptor integrant del anomenat boom hispanoamericà, resident a Catalunya durant la dècada dels anys 60 i 70, i així mateix al poble de Calafell juntament amb el seu gran amic Carlos Barral; Carlos Barral, García Márquez: integrants del cercle de Calafell juntament amb d'altres escriptors hispanoamericans; últimes aportacions sobre el boom hispanoamericà a Catalunya o a nivell mundial.

Van participar ponents d'ambdues ribes. Per ordre cronològic van intervenir: Zoraya Varela (URV), Ernesto Sierra (Universidad de Castilla La Mancha), Marisa Martínez Pérsico (Università degli Studi di Udine), Christian Snoey (Universitat Autònoma de Barcelona), Jacques Joset (Université de Liège), Malcolm Otero Barral, editor, Dulce Bautista (Pontificia Universidad Javeriana de Colombia), Virginia Gil (Universidad de Oviedo), Paco Tovar (Universitat de Lleida), Xavi Ayén, periodista y escritor, Miguel Dalmau Soler, escritor y crítico literario. Las sesiones fueron coordinades por: la Dra. Mª José Rodríguez Campillo (Dept. Filologías Románicas, URV), el Dr. Manuel Fuentes Vázquez (Dept. Filologías Románicas, URV), la Dra. Maribel Calle (Dept. Filologías Románicas, URV), el Dr. Paco Tovar (Universitat de Lleida), la Dra. M. Dolores Jiménez López (directora del Departamento de Filologías Románicas, URV).

El programa del congrés va incloure també una ruta literaria: "Viviendo la Mar Doméstica: el Calafell literario de Carlos Barral" y una Visita del Museo Casa Barral.

El congrés ha estat dirigit a tot l'alumnat i professorat de Lletres de la URV i al professorat de secundària.

La bona organització i la gran afluència de públic, tant gent inscrita al congrés com gent interessada o, senzillament, gent curiosa dels temes debatuts, van tenir com a resultat unes jornades literàries del més alt nivell. Un bon auguri per a les properes edicions.

Share

  • Twitter
  • Google+
  • Facebook
  • Linkedin

Up